Recepten

Feta & sinaasappelsalade

INGREDIENTEN

100 gram basterdsuiker
16 gedroogde vijgen, in de lengte in tweeën gesneden (netto 530 g)
4 middelgrote sinaasappels, geschild en vervolgens gesneden in rondjes van 1 cm dik (netto van 750 g)
2 eetlepels citroensap
1½ eetlepel Raki, Pernod of een andere met anijs gearomatiseerde likeur
1 theelepel anijszaad of venkelzaadjes, licht geroosterd
1 teentje knoflook, geplet
80 ml Gkazas Olijfolie
200 gram feta, grof verkruimeld in stukjes van 1 cm
1 eetlepel oregano, gehakt in kleine- en grotere bladeren
60 gram rucola
Grof zeezout en zwarte peper

TE BESTELLEN BIJ DELISOUTH

VOORBEREIDING

Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg de helft van de suiker toe. Laat 2 tot 3 minuten staan, tot het een goudkleurige karamel wordt, de suiker hoef je niet te roeren in dit stadium. 

Als ze eenmaal goudbruin zijn, voeg je de helft van de vijgen toe. Bak 2 minuten tot het heerlijk zacht begint te worden, voordat je het nog een minuut kookt. Haal je de vijgen uit de pan en voeg de tweede partij vijgen toe en herhaal het vorige kookproces. Het kan zijn dat u een eetlepel water in de pan moet doen als de vijgen niet erg sappig zijn.

Voeg de resterende suiker toe aan de pan, keer terug naar het vuur en laat het karamelliseren voordat je de sinaasappels toevoegt en aan elke kant 1 minuut laat staan. Ze moeten een heerlijke karamelkleur krijgen. Verwijder en voeg toe aan de plaat van vijgen.

Neem de karamel van het vuur en klop het citroensap, alcohol, anijszaad of venkelzaad, knoflook, ¾ theelepel zout en een royale maling van zwarte peper. Klop een keer in de olijfolie en zet apart.

Leg de sinaasappels en vijgen op een lekker breed bord en stip met de stukjes feta. Besprenkel met sappen die op de fruitschaal achterblijven, gevolgd door de dressing. Bestrooi met de geplukte oregano en de rucola en serveer. Eet smakelijk!

Geef een reactie